Žvaigždanyžis



       


ŽvaigždanyžisŽvaigždanyžis, dar kitaip vadinamas kaip badijonas, yra kilęs iš Kinijos. Manoma, kad šis prieskonis skaičiuoja jau ketvirtą tūkstantmetį. Šiai laikais žvaigždanyžį, kuriuo gardinama mėsa ar žuvis, dažniausiai sutiksite Filipinuose.

Žvaigždanyžis, kuris auga ant medžio, yra giminingas tokiems augalams kaip- muskato medis ar magnolijos. Šis augalas gali išaugti iki 10 metrų ilgio, o žiedai, kurie būtent ir naudojami virtuvėje, yra panašūs į žvaigždutes. Džiovinti prieskoniai virtuvėje sutinkami tiek malti, tiek sveiki. Saldus, bet kartu ir pikantiškas prieskonis savyje turi apie 6% eterinių aliejų.

Žvaigždanyžis dažniausiai naudojamas gaminant tokius patiekalus kaip- mėsa, vištiena, žuvis, jūros gėrybės, kepiniai. Jei vaisius gerai sudžiovintas, net ir po 10 metų jis skleis tokio paties intensyvumo aromatą. Sveikas žvaigždanyžis paprastai nevalgomas.