Vanilė



       


VanilėVanilė, dar kitaip vadinama kaip meksikietiška vanilė, yra kilusi iš Gvatemalos. Vienas brangiausių prieskonių pasaulyje, kurie apdorojami tik rankomis. Dažniausiai vanilės ankštys naudojamos gaminant šokoladą ar kakavą. Vanilė, kurią dažniausiai naudojama mūsų virtuvėje yra sintetinė. Labiausiai paplitusios rūšys- Taičio, Meksikietiška ir Burbono vanilė.

Nors gali pasirodyti keista, vanilė priklauso orchidėjų šeimai, jos ilgis gali siekti iki 18 metrų. Natūraliu būdu sunkiai apdulkinama vanilė yra dažnai “apvaisinama” rankomis. Nuo vieno augalo paprastai gaunama apie 50-60 vaisių. Prireikia net aštuonių mėnesių tam, kad vaisius galutinai subręstų ir būtų tinkamas naudojimui. Saldi, bet kartu ir pikantiška vanilė, turi daug riebalų ir cukraus.

Vanilė dažniausiai naudojama gaminant tokius patiekalus kaip- desertai, pyragai, jūros gėrybės, gėrimai ar žuvis. Geriausias vanilės aromatas atsiskleidžia apvirinus, o po to išdžiovinus jos vaisius.