Šalavijas



       


ŠalavijasŠalavijas, dar kitaip vadinamas kaip zalavija, yra kilęs iš Viduržemio regiono. Šis augalas žinomas jau daugiau kaip 10 000 metų. Šalavijas, tai ne tik prieskonis, iš jo gali būti gaminami smilkalai ar arbata.

Šis augalas priklauso tai pačiai šeimai kaip čiobrelis, bazilikas ar mėta. Užaugantis iki 1 metro ilgio, šalavijas augina lapelius, kurių spalva gali būti tiek žalia, tiek pilka. Taip pat šis prieskonis turi daugiau nei 1200 rūšių, kurių skonis tarpusavyje visai nepanašus. Virtuvėje šalavijas naudojamas tiek šviežias, tiek džiovintas.

Praturtintas eteriniais aliejais, šalavijas naudojamas gaminant tokius patiekalus kaip- kiauliena, žąsiena, pupelės, makaronai ar bulvės. Kitaip nei kiti prieskoniai, šalavijas gali būti kaitinamas, nuo to jo skonis nepasikeis. Dažniau virtuvėje sutiksite džiovintą prieskonį.