Šafranas



       


ŠafranasŠafranas, dar kitaip vadinamas kaip rudeninis krokas, yra vienas brangiausių prieskonių pasaulyje. Šis prieskonis žinomas jau daugiau nei 6000 metų. Šio prieskonio pavadinimas reiškia geltoną spalvą. Rinkoje dažnai galima aptikti ir šafrano falsifikatų, kadangi šis prieskonis labai brangus.

Šafranas, kuris priklauso krokų šeimai, išgaunamas iš augalo žiedų. Šis augalas naudojamas ne tik gaminant maistą, bet ir gydant. Kilogramui šafrano išgauti reikia net 200 000 žiedų. Šafrano kokybė dažnai apibūdinama apibrėžiant jo spalvą, nes kuo tamsesnis šis prieskonis, tuo jis aromatingesnis ir brangesnis. Gumbeliai, kurie ir yra prieskonių “namai” pražysta rudenį.

Kai kam šafranas gali pasirodyti pikantiškas, kai kam saldus, gali būti jaučiamas žemės poskonis. Eterinių aliejų gausa pasižymintis prieskonis naudojamas gaminant tokius patiekalus kaip- pyragai, žuvis, jūros gėrybės, sūris ar net desertai. Geriausios šafrano savybės atsiskleidžia pamirkius jį šaltame vandenyje.