Rozmarinas



       


RosmarinasRozmarinas, dar kitaip vadinamas kaip Marijos žolė, yra kilęs nuo Viduržemio jūros. Jau senovėje buvo žinomas laukinis rozmarinas, kuris pasižymėjo ne tik skoninėmis, bet ir gydomosiomis savybėmis. Iki šių dienų rozmarinas naudojamas kvepalų gamyboje. Dažniausiai šis augalas sutinkamas Europoje ir Amerikoje.

Nors gali pasirodyti keista, rozmarinas giminingas tokiems augalams kaip- čiobrelis, bazilikas, šalavijas ar mėta. Šis prieskonis gali išaugti iki dviejų metrų ilgio. Tamsiai žalios spalvos rozmarino spygliai yra riesti, o šis augalas žydi mėlyna spalva. Kaip prieskonis šis augalas vartojamas tiek džiovintas, tiek šviežias.

Eterinių aliejų gausa pasižymintis rozmarinas gali pasirodyti aitrus, pikantiškas ar net kartokas. Pušų kvapą primenantis rozmarinas naudojamas gaminant tokius patiekalus kaip- sriuba, aviena, daržovės, jūros gėrybės, kiaušiniai. Kitaip nei kiti prieskoniai, rozmarinas savo aromatingąsias savybes išryškina pakaitintas, tačiau dėl jo intensyvaus skonio, rozmariną verta naudoti saikingai.