Raudonėlis



       


RaudonėlisRaudonėlis, dar kitaip vadinamas kaip oreganas, dažniausiai vartojamas prie Viduržemio jūros. Raudonėlis auginamas ne tik kaip prieskonis, bet ir kaip gydomasis augalas. Keista, tačiau praeityje šis prieskonis nebuvo vertinamas taip, kaip tai daroma šiais laikais. Labiausiai raudonėlis prisimintas po Antrojo pasaulinio, būtent dėl savo gydomųjų savybių.

Laukiniu derliu išgaunamas raudonėlis yra lūpažiedžių augalų šeimos narys. Raudonėlis priklauso tai pačiai šeimai kaip mairūnas, bazilikas, rozmarinas ar mėta. Raudonėlio ilgis gali siekti iki 1 metro, lapai būna įvairių dydžių. Kamienas, kuris yra rausvos spalvos, visas nuo apačios apaugęs lapais. pasižymi eterinių aliejų gausa. Raudonėlis skinamas daugiausia žydėjimo metu.

Kai kam raudonėlis gali pasirodyti aštrus, kai kam kartus. Skoniu primenantis mairūną ar čiobrelį, raudonėlis gali išgauti iki 4% eterinių aliejų. Ten, kur klimatas šiltesnis, raudonėlio skonis sodresnis. Raudonėlis naudojamas gaminant tokius patiekalus kaip- picos, žuvis, baklažanai, kiaušiniai, sūris ar salotos. Gali pasirodyti keista, bet stipresniu skoniu pasižymi džiovintas raudonėlis.