Muskato riešutas



       


Muskato riesutasMuskato riešutas dar kitaip vadinamas kaip muskato sėklos, žinomas jau daugiau nei 5000 metų. Muskato gimtine vadinama Indonezija iš kurios muskatas ir buvo atgabentas į Europą. Muskato riešutas ir dabar ir senovėje kainavo milžiniškus pinigus. Muskato monopolijos sunaikinimą lėmė tai, kad gyvūnai išnešiojo muskato sėklas į kaimynines šalis.

Muskatmedis, kurio aukštis gali siekti iki 15-20 metrų, skleidžia panašų į gėlių kvapą, o vaisius duoda tik po 35-40 metų. Muskato riešutas iš tiesų yra sėkla, kuri sudžiovinta naudojama patiekaluose. Oranžinės spalvos prieskonis yra didelis, apvalus, bet nėra labai didelis, lengvai telpa delne.

Kai kam muskato riešutas gali pasirodyti pikantiškas, kai kam švelnaus ar net kartaus skonio. Pats muskato riešutas yra intensyvesnio skonio nei žiedai. Šis riešutas pasižymi eterinių aliejų gausybe, kurie naudojami kvepalų bei kosmetikos gamyboje.

Muskato riešutas naudojamas gaminant tokius patiekalus kaip- makaronus, bulvių patiekalus, vištieną, sriubas ar šokoladą. Muskato riešutai aromatingi tik kol yra švieži, todėl svarbu tik sudžiovinus iš karto juos ir suvartoti.