Mairūnas



       


MairunasMairūnas, dar kitaip vadinamas kaip margainis yra kildinamas iš Azijos, pasaulio virtuvėje jau žinomas daugiau kaip 3000 metų, o Europoje apie 500 metų. Neregėto populiarumo sulaukęs mairūnas auginamas beveik visose šalyse.

Nors gali pasirodyti keista, mairūnas yra giminingas raudonėliui, mėtai, Šalavijui ir čiobreliui. Mairūnas gali išaugti iki 35 centimetrų ilgio ir yra daugiametis augalas. Mairūno spalva gali varijuoti nuo gelsvos iki žalios ar net raudonos, lapai yra pasidengę švelniu pūkeliu. Prieskoniams naudojami sudžiovinti mairūno lapeliai.

Kai kam mairūnas gali pasirodyti pikantiškas, kai kam šiek tiek saldokas ar net kartus. Šis augalas pasižymi eterinių aliejų gausa, o kokybiškiausias prieskonis išgaunamas šiltuosiuose kraštuose.

Mairūnas dažnai naudojamas gaminant tokius patiekalus kaip- žąsieną, dešras, padažus, bulves, žvėrieną. Kaip ir daugelį prieskonių, mairūnus patartina dėti gaminimo proceso gale, tam, kad būtų išlaikytas stiprus aromatas.