Lauras



       


Lauras, dar kitaip vadinamas kaip tikrasis lauras, yra žinomas nuo Antikos laikų. Kilęs iš Azijos, lauro lapas naudojamas graikų simbolikoje. Jis gali reikšti ir išmintį, ir garbę. Daugiausia lauro lapų šiais laikais užauginama Turkijoje. Lauro lapas jau nuo senovės žinomas savo kvapniosiomis savybėmis, buvo vartojamas virtuvėje nuo neatmenamų laikų.

Nors gali pasirodyti keista, lauro lapai yra giminingi cinamonui. Lauro lapų medis gali užaugti net iki 17 metrų ilgio, bet dažniausiai tokio aukščio ir senumo medis duoda prastos kokybės prieskonius. Lapų ilgis gali siekti net 12 centimetrų ilgį, yra pilnas nelygumų, šviesiai rusvos spalvos. Lauro lapai vartojami tiek džiovinti, tiek švieži. Plačiai paplitęs lauro lapų aliejus. Lauro lapų skonis yra kartus, gali priminti muskatinių riešutų skonį. Aterinių aliejų gausa nepasižyminčiuose lauro lapuose, jo galima aptikti iki 4%.

Lauro lapai virtuvėje dažnai vartojami gaminant tokius patiekalus kaip- žuvis, mėsa, sriubos, salotos, alyvuoges. Lauro lapai pasižymi stipriu aromatu, gali pasirodyti šiek tiek aitroki. Paprastai iš jau pagamintų patiekalų lauro lapai išimami.