Kvapnieji pipirai



       


Kvapnieji pipirai, dar kitaip vadinami Pimento pipirai, yra kilę iš Jamaikos. Kvapnieji pipirai pirmą kartą pradėti vartoti Pietų Amerikoje. Jų atradėjas- Kristupas Kolumbas, kuris būtent ir atgabeno pipirus į Europą. Keista, bet kvapnusis pipiras neprigijo Karibų jūros regione, dėl klimato. Geriausios kokybės kvapnusis pipiras iki šiol randamas Jamaikos apylinkėse.

Nors kaikam gali pasirodyti keista, kvapnusis pipiras auga ant medžių, kurio ilgis gali siekti 10-14 metrų. Dar žalias, kvapnusis pipiras, yra nuskabomas nuo medžių. Tačiau virtuvėje naudojamos tik sudžiovintos, rudos sėklos. Pipirų skonis gali priminti gvazdikėlio ar cinamono skonį. Šis prieskonis negali pasigirti eterinių aliejų gausa, kurių čia randama tik apie 4%. Labiausiai skoniu pasižymi pipirų odelės.

Kvapnusis pipiras dažnai vartojamas gaminant tokius patiekalus, kaip- žuvis, mėsa, prieskoniai, vynas, žvėriena ar net šokoladas. Kvapnusis pipiras yra bene labiausiai paplitęs prieskonis virtuvėje.