Kuminas



       


Kuminas, kitaip dar vadinamas kaip turkiškas kmynas, yra kilęs iš Azijos. Kuminas vartojamas jau daugiau kaip 5000 metų. Šis prieskonis ypač svarbus graikų virtuvėje. Kaip ir krapai, kmynai kždažnai auginami daržuose ar ant palangės. Tiesa jam reikia daug šilumos, todėl lauke auga tik šiltuose kraštuose. Kuminas dabar ypač populiarus ir yra auginamas visur, kur jam užtenka šilumos.

Nors ir gali pasirodyti keista, kuminui giminingi tokie augalai kaip- krapai, anyžiai, kmynai. Išaugantis iki 0,5metro, kuminas žydi baltos arba rožinės spalvos žiedais. Po 4 mėnesių subrandinęs prieskoniams tinkamas sėklas, kuminas nužydi. Kumino pavadinimas neatsitiktinai panašus į kmyno, taip atsitiko dėl panašaus šių prieskonių skonio. Reternė kumino rūšis- juodasis kuminas, kuris yra kiek skirtingo, saldesnio aromato. Kaikas kuminas gali pasirodyti aštraus ar net saldaus skonio. Kuminas nepasižymi eterinių aliejų gausa, jų galima aptikti iki 3%.

Kuminas naudojamas gaminant tokius patiekalus kaip- kepiniai, sūris, mėsa, padažus, daržoves. Kuminas pasižymi intensyviu skoniu, todėl vartoti jį reikėtų saikingai. Norint išvengti intensyvumo, kuminą galima lengvai paskrudinti sausoje keptuvėje.