Kmynas



       


Kmynas dar kitaip vadinamas kaip duonos kmynas yra seniausias pasaulio prieskonis. Kilęs iš Azijos, kmynas atsirado jau akmens amžiuje, tačiau ne paprastasis, o kmyninis kuminas. Senovėje kmynai daugiausia buvo naudojami gaminant tokius patiekalus kaip: kopūstai, obuoliai, pupelės, duona, pyragai. Daugiausia kmynu suvartojama Europoje, būtent dėl pamėgtos duonos ir kmynų kombinacijos.

Nors gali pasirodyti gana keista, kmynas yra giminingas su tokiais augalai kaip- krapai, anyžiai, pankolis. Kmynas, kurio ilgis gali siekti vieną metrą, yra dvimetis. Kmynas, kuris po antrųjų metų išaugina mažus skėtukus, subrandina rudos spalvos kmynų vaisius. Populiariausia mišinys virtuvėje- kmynų su kmyniniu kuminu, kurie savo skoniu labai skiriasi. Kaikam kmynai gali pasidodyti deginančio, citrinos skonį primenančio, aitraus skonio. Kmynai pasižymi gausiu eterinių aliejų kiekiu, jų galima aptikti net iki 8%.

Kmynai virtuvėje naudojami gaminant tokius patiekalus kaip: duona, dešros, guliašas, sūris, grybai, bulvės. Taip pat populiarėja ir gėrimų ruošyba su kmynais- alkoholio, degtinės ar gaiviųjų gėrimų.