Kardamonas



       


Kardamonas, dar kitaip žinomas kaip Malabaro kardamonas yra naudojamas jau daugiau kaip 5000 metų. Kardamonas kildinamas iš Indijos, kur buvo auginamas karalių soduose. Tačiau anksčiau karamonas buvo naudojamas ne virtuvėje, o norint panaikinti blogą burnos kvapą ar pabalinti dantis. Neapsieita be kardamono net gaminant kvepalus.

Nors gali pasirodyti keista, kardamonas yra giminingas imbierui ir ciberžolei. Kardamono ilgis gali pasiekti net 4 metrų ilgį, kur susiformuoja 4-6 žiedai. Tai daugiametis augalas, kurių pirmasis derlius nuimamas tik po 3 metų. Sviežiausias kardamono prieskonis būna sausio mėnėsį, tada iki galo subręsta jo sėklos. Kokybiškiausiu laikomas žaliasis kardamonas, nes jis yra aromatingiausias. Netikru laikomas- juodasis. Švelnus, bet kartu ir deginantis kardamonas savo skoniu gali priminti citriną. Jame galima aptikti net iki 8% eterinių aliejų.

Kardamonas virtuvėje naudojamas gaminant tokius patiekalus kaip: meduoliai, ryžiai, daržovės, desertus ar net alkoholį. Vertėtų atsiminti, kad kietos kardamono luobelės nėra valgomos.