Kalendra



       


Kalendra, dar kitaip vadinama kaip indiška petražolė yra kilusi iš Viduržemio jūros regiono. Kalendra kaip prieskonis naudojama jau daugiau kaip 3000 metų. Kalendrų sėklos buvo naudojamos net dedant į faraonų kapus, nes buvo tikima kalendrų gydomosiomis savybėmis. Kalendra senovėje buvo naudojama ir duonos paskaninimui. Yra duomenų, kad kalendra pirmoji pasiekė Ameriką iš Europos.

Kalendra, kuri gali užaugti net iki pusės metro aukščio, gali būti aptikta su rožiniais žiedais, nor lapai jos ir žali. Svarbiausia sąlyga naudojant kalendras- visiškas jos sunokimas, tik subrandusi kalendra gali džiuginti aromatu. Kalendra virtuvėje naudojama tiek šviežia, tiek džiovinta, ji pasižymi eterinių aliejų gausa. Pagardams naudojami lapai arba vaisiai, tačiau pastarieji turi būti švieži. Nors gali pasirodyti keista, kalendra kaikam gali priminti riešutų, apelsino ar net cinamono skonį. Prieskonio gaivus skonis patiks visiems.

Kalendra naudojama gaminant tokius patiekalus kaip: duoną, paukštieną, žuvį, kopūstus, daržoves ar net gruziniškus patiekalus. Kalendros sėklos įgauna intensyvų skonį bei aromatą, jei prieš tai yra pakaitinamos.