Imbieras



       


Imbieras, dar kitaip žinomas kai prieskoninė šaknis, yra kilęs iš Indijos. Jau daugiau kaip 3000 metų žinomas imbieras žinomas iš romėnų ir graikų pirklių. Šis augalas minimamas net Korane. Pagal prieskonių sunaudojamą kiekį, imbierą lenkia tik pipirai, kadangi pasižymi savo gydomosiomis savybėmis. Imbieras padeda net sergant jūros liga. Didžiausiomis imbiero eksportuotojomis yra Kinija ir Indija.

Nors gali pasirodyti keista, imbieras yra giminingas tokiems augalams kaip kardamonas ar ciberžolė. Imbieras gali užaugti net iki 1 metro aukščio ir yra daugiametis. Keista, bet paprastai balto imbiero žiedai yra rožinės spalvos. Imbiero derlius nuimamas kas 10 mėnesių, jo šaknys auga horizontaliai. Imbiero mikštimas- geltonos spalvos. Kaikam imbieras gali pasirodyti deginantis ar net aštrus, kartokas. Imbiero poskonyje galima ižvelgti ir citrinos poskonį. Imbieras nepasižymi eterinių aliejų gausa.

Imbieras virtuvėje dažnai naudojamas gėrimuose, maiste ar net alkoholyje. Imbieras populiarus gaminant sriubas, marinatus, troškinius, saldumynus ar net pyragus, meduolius.