Gvazdikėliai



       


Gvazdikėliai, dar kitaip vadinami viniuku yra kilę iš Indonezijos. Gvazdikėliai žinomi jau daugiau kaip 2000 metų. Rytų Afrika, norėdama būti vienintele gvazdikėlių prekiautoja, buvo uždraudusi išvešti šį prieskonį iš šalies. Labiausiai gvazdikėlis buvo naudojamas dezinfekuojant ar gydant žaizdas, dantis. Gvazdikėlis gali būti sutinkamas net cigarečių gamyboje. Daug kam gvazdikėlio forma gali priminti vinį, būtent iš čia ir yra kilęs šio prieskonio pavadinimas.

Nors gali ir pasirodyti keista, gvazdikėlis gali užaugti net iki 20 metrų aukščio, tiesa, tik šiltuosiuose kraštuose. Tiek stiebas, tiek lapai ar patys žiedai pasižymi stipriu aromatu. Pirmasis derlius kuris gali būti nuskabomas nuo gvazdiko krūmo pasirodo tik po 20 metų.Nuo vieno krūmo vidutiniškai nuskaboma apie 3 kilogramus prieskonių. Gvazdikėliai virtuvėje naudojami tiek sveiki, tiek sumalti. Labiausiai vertinami nepažeisti, vinies formos gvazdikėliai.

Gvazdikėlis nėra naudojamas kaip maisto pakaitalas, kadangi yra šiek tiek kartoko ar net deginančio skonio. Gvazdikėlius sudaro didelis kiekis eterinių aliejų, jų galima rasti net iki 15%. Gvazdikėlis virtuvėje naudojamas gaminant mėsą, žverieną, kopūstus, kepinius ar net kavą.