Garstyčios



       


Garstyčios, darkitaip vadinamos tikrosiomis garstyčiomis, atsirado prieš daugiau kaip 4000 metų. Tikėtina, kad pirmą kartą garstyčios buvo panaudotos Viduržemio jūros regione. Labiausiai paplitusios stalo ar Dižono garstyčios, kurių aliejus naudojamas virtuvėje, nes suteikia malonų aštrumą ir gerą kvapą. Garstyčios anksčiau buvo naudojamos vietoj pipirų ar aitriųjų paprikų.Azijoje ir Europoje labiausiai paplitusios rudosios, o Kanadoje- baltosios garstyčios.

Nors gali ir pasirodyti keista, kryžmažiedžių šeimai priklausančios garstyčios giminingos tokiems augalams kai- krienai, kopūstai, gražgarstės. Iš išsikišusių augalo ankščių išgaunami garstyčių grūdeliai, užauga iki pusės metro aukščio. Virtuvėje mes naudojame tie sveikas, tiek maltas garstyčių sėklas. Tik sumaltos garstyčios įgauna šiek tiek aštraus skonį ir aromatą. Taip pat garstyčių skonis gali asocijuotis su riešutų skoniu. Nors gali pasirodyti keista, garstyčias sudaro net 30% aliejų.

Tam, kad išgautumėte didžiausią garstyčių aštrumą, jas reikėtų maišyti su vandeniu. Garstyčio dažniausiai naudojamos gaminant tokius patiekalus kaip: žuvį, padažus, salotas, kepant mėsą ar verdant dešras.