Cinamonas



       


Cinamonas, kitaip žinomas kaip lazdelinis cinamonas yra kilęs iš Šri Lankos salos. Skaičiuojantis jau daugiau nei 5000 metų, cinamonas yra vienas senesnių prieskonių pasaulyje. Cinamono prekybos monopolis koncentravosi ties Portugalija, Olandija ir Anglija. Tačiau dabar cinamoną dažniausiai sutiksime Azijoje ir Karibų salose.

Nors gali pasirodyti keista, cinamono artimiausia giminė- lauro lapai. Cinamonas tai ne kas kita kaip cinamono medžio žievė. Cinamono žievė atsinaujina kas 2-3 metus, po kurių žievės nuėmimas kartojamas. Cinamonas yra brangus todėl, kad jo išgavimas reikalauja didelio žmogaus rankų darbo. Vėliau būtina išdiovinti nuluptą žievę, kri bedžiūdama susisuka į mums jau matytas cinamono lazdeles.

Cinamonas, kuris turi išskirtinį aromatą, kaikam gali pasirodyti deginantis. Tačiau mums įprasto Ceilono cinamono aromatas nėra toks stiprus, kadangi jis išgaunamas iš plonesnės žievės. Nors cinamonas nepasižymi eterinių aliejų gausa, šis prieskonis dažnai naudojamas tokiuose patiekaluose kaip- kepiniai, marmeladas, aviena, ryžiai, sriubos ar salotos.