Ciberžolė



       


Ciberžolė, kitaip žinoma kaip Indijos šafranas yra kilusi iš Pietų Azijos. Ankščiau naudojama kaip dažomoji priemonė, ciberžolė vėliau pradėta naudoti kaip prieskonis. Šiuo metu populiariausi produktai, kurių gamyboje naudojama ciberžolė- padažai, garstyčios, likeris, sviestas ar net sūris. Ciberžolė dažnai lyginama su šafranu, tačiau ciberžolė yra daug pigesnė. Įdomu tai, kad ciberžolė iki šiol naudojama gaminant dažus medvilnei ar šilkui.

Nors kaikam gali pasirodyti keista, ciberžolė yra gimininga su imbieru ar net kardamonu. Šis augalas, kuris gyvuoja net keletą metų, gali užaugti iki 1 metro ilgio. Prieskonių gavybai yra naudojamos ciberžolės šaknys, kurios yra ryškiai geltonos spalvos. Gumbai kurie koncentruojasi ties šaknimis yra išdžiovinami ir susmulkinami norint išgauti ciberžolės prieskonį.

Lengvai deginanti ciberžolė yra ypač aromatingas prieskonis. Primenantis apelsiną sudžiovintas prieskonis įgauna ir imbiero poskonį. Šis prieskonis negali pasigirti eterinių aliejų gausa, tačiau yra dažnai naudojamas gaminant tokius patiekalus kaip- karį, sriubas, salotas ar Indiškus patiekalus.