Bazilikas



       


Bazilikas, kitaip vadinamas kaip karališkoji žolelė, kildinamas iš Afrikos. Daugiau nei 3000 metų skaičiuojantis augalas pasižymi išskirtiniu aromatu. Medicinoje naudojamas kaip vaistas, bazilikas mūsų šalyje daugiausia žinomas ir naudojamas kaip prieskonis.

Nors kai kam gali pasirodyti keista, artimiausios giminės bazilikui tai- mėta, mairūnas, šalavijas, rozmarinas, čiobrelis ar net raudonėlis. Šis augalas turi be galo daug rūšių, kurių daugiausia randama Azijoje. Tai gana lepus augalas, kuris negali be šilumos. Baziliko aukštis gali pasiekti net 0,5metro, tačiau šis augalas yra vienmetis. Šviežias bazilikas dažniausiai randamas žalios arba raudonos spalvos.

Šis iš pažiūros labai neišsiskiriantis augalas yra smarkaus aromato, kuris gali iš dalies priminti gvazdikėlius. Salsvo skonio bazilikas savo aromatu gali priminti ir anyžius. Bazilikas turi daug rūšių, kurios gali smarkiai skirtis viena nuo kitos. Tiesa, eterinių aliejų gausa šis augalas nepasižymi.

Baziliką savo virtuvėje dažniausiai naudojame gamindami pesto padažą, salotas, vištieną, patiekiant pomidorus ar net gaminant desertus. Virtuvėje populiariausias šviežias bazilikas, kuris labiausiai išlaiko savo aromatingasias savybes.