Anyžius



       


Anyžius, kitaip dar vadinamas saldžiuoju kmynu, pripažįstamas vienu seniausių augalų. Viduržemio jūros valstybės jau prieš daugiau nei 3 tūkstančius metų atrado šį prieskonį, kurį naudodavo karštam vynui pagardinti. Vėliau šis prieskonis buvo pradėtas naudoti kepiniuose ir tapo toks populiarus, kad jo atsivežė ir Europa. Dar vienas anyžiaus panaudojimo būdas- medicininis, cukruotos anyžiaus sėklos padeda gerinti virškinimą ir išgydyti skrandžio ligas, naikina nemalonų burnos kvapą. Dabar populiariausios šalys kuriose auginamas anyžius- Ispanija, Indija, Turkija.

Nors gali atrodyti ir neitikėtina, anyžius priklauso tai pačiam augalų tipui kaip pankoliai, kmynai, salierai. Šie neįtikėtinomis savybėmis pasižymintys augalai gali užaugti iki 0,5 metro ilgio o prieskoniams naudojami skėtiniai kurie užauga žieduose.

Kitaip nei pankoliai ar kmynai, anyžiaus vaisiai yra ne tik aitrūs, bet ir labai saldūs. Intensyvus skonis, valgant anyžius, jaučiamas dėl didelės eterinio aliejaus koncentracijos. Kai kam gali pasirodyti, kad anyžiaus skonis primena žvaigždinių anyžių skonį, bet tai tik atsitiktinumas, kadangi šie du augalai visiškai nėra susiję. Anyžius gali būti naudojamas gaminant tokius patiekalus kaip- pyragus, sausainius, apkepus, kompotams ar net jūrų gerybėms.