Aitrioji paprika



       


Aitrioji paprika tai notreliažiedžių šeimos augalas. Kilusi iš Pietų ir Centrinės Amerikos, aitrioji paprika turi daugiau nei 2000 įvairiausių geltonos ar raudonos spalvos rūšių. Už aitriųjų paprikų atvežimą į Europą galime būti dėkingi Kristupui Kolumbui, kuris jų paragavo XV amžiuje Amerikoje. Kitaip nei aitriosios paprikos, saldžiosios buvo išvestos iš pastarųjų tik XIX amžiaus pabaigoje.

Nors gali atrodyti keista, aitriųjų paprikų krūmai užauga net iki 1,5 metrų ilgio. Dėl savo prisitaikymo galimybių, aitriųjų paprikų galime rasti visose pasaulio vietose, nepriklausomai nuo klimato. Aitriosios paprikos gali būti vadinamos uogomis, nes auga iš po lapų. Virtuvėje paprikos naudojamos džiovintos, šviežios arba maltos.

Aitriųjų paprikų uogų skonis gali būti labai skirtingas, priklausomai nuo rūšies. Vienų skonis gali būti švelnus, kitų- aitrus ar net deginantis. Aitriausios žinomos paprikos- Tailando, Kajeno, Tabasko, Habanero. Vartojant aitriasias paprikas gali būti jaučiamas saldus vaisių, dūmų, ar net žemės riešutų poskonis.

Populiariausi patiekalai, kuriuos gaminant naudojamos aitriosios paprikos- tabasco padažas, wok patiekalai, salotos, sriubos, makaronai, padažams. Aitriosios paprikos vartojimas paplitęs visame pasaulyje, kadangi ji suteikia nepakartojamą skonį bei aromatą.